fbpx

Broodnodige ontspanning

Zondag rustdag

Er is veel veranderd sinds de tijd dat ik een opgroeiend kind was. Ik weet nog dat als er een ‘longdistance-call’  kwam van mijn vader, die maanden achtereen van huis was voor zijn werk,  dat dan de eigenaresse van de buurtsuper snel de straat over sprintte en op het raam tikte om mijn moeder te halen om het telefoongesprek aan te nemen. Zij was een van de weinigen met een telefoon. En het duurde weken voordat er post was uit het buitenland. Tv hadden we ook nog niet toen; ik spreek over eind jaren 60. Zondag was nog een rustdag, en een dag waarop we visite kregen of op visite gingen bij familie. Dan kon er met mijn nichtjes gespeeld worden. En wie kent er nog de ‘saaie’ zondagen dat je met je ouders mee moest wandelen? De zomers leken lang en warm  (nostalgie 😉). Het leven was een stuk trager dan nu, overzichtelijker ook, eenvoudiger. Zowel voor kinderen als volwassenen vermoed ik.

Altijd bereikbaar zijn

Verandering hoort bij het leven, dat is nu eenmaal zo. Stress ontstaat als reactie op veranderingen en situaties die voor jou als bedreigend of spannend geïnterpreteerd worden. Vermoedelijk zal voor velen stress als gevolg van aanpassing aan de digitale revolutie nog gaan toenemen. Voor niet iedereen zijn de snelle ontwikkelingen zo makkelijk bij te houden.  Ik weet nog dat ik zo’n groot grijs bakbeest als 1e computer had, waarvoor je nog moest inbellen om online te gaan.
Met de aanschaf van een mobiele telefoon was ik niet zo snel, ik zag er eerst het nut niet van in. En met een smartphone en appen, hobbelde ik ook pas veel later achter de meute aan. Nu ontkom je er bijna niet meer aan, als je mee wilt draaien in onze moderne maatschappij. Ik maak nu trouwens wel dankbaar gebruik van allerlei moderne communicatiemiddelen hoor. Maar altijd bereikbaar zijn? Nee, daar doe ik niet aan mee. De mobiele telefoon gaat geregeld een hele dag uit. En tijdens mijn laatste wintervakantie heb ik 3 weken niet op Facebook gekeken. Dat geeft mij ruimte en rust, en dat is wat ik geregeld nodig heb.

Stress-response hormoon cortisol

Hoe in vroeger tijden die rust vanzelfsprekend was, moeten we hem nu bewust plannen. We hebben gemiddeld genomen een veel drukker leven gekregen. Ook zijn er zijn tegenwoordig veel meer prikkels bijgekomen,  door o.a. het verkeer,  computergebruik en sociale media. Ons lichaam regeert op al die prikkels door alert te blijven. Er wordt dan het stress-response hormoon cortisol aangemaakt. Daardoor ontstaat verhoogde spierspanning, hogere bloeddruk, soms een onrustig gevoel. Het is zaak de stress niet op te laten lopen, en in te grijpen voordat stress chronisch wordt. Het is nodig om tijdig tot rust te komen.

Ontspanning is broodnodig

Hoe langer je wacht met rust te nemen, des te moeilijker wordt het voor je lichaam, oftewel je zenuwstelsel, om die omschakeling terug te maken naar het Parasympatische zenuwstelsel dat staat voor rust en herstel.
Dit is precies waarom ontspanning zo broodnodig is: om je lichaam aan te zetten tot herstel. Je energie neemt weer toe, zodat je opgeladen bent om weer in actie te komen.

Een beetje mijmeren

Als ik het over ontspanning heb, heb ik het niet over ontspanning door te Netflixen of door een boek te lezen. Het gaat erom dat  je zowel mentaal als  lichamelijk rust krijgt. Je brein heeft rust en stilte nodig om te herstellen van de overdaad aan prikkels. Gewoon stil zitten op de bank en wat uit het raam staren; een beetje mijmeren. Dat is al heilzaam voor je zenuwstelsel. Mediteren of een ontspanningsoefening doen werkt uiteraard ook positief op je hele systeem. Overdag een minuut of 10 op de bank liggen met je ogen toegedekt door een oogmasker of shawl doet ook wonderen.

De kunst is je persoonlijke evenwicht te vinden en jezelf bewust te worden hoeveel druk jij kan hebben voordat je overbelast raakt, en wanneer het tijd is om op de rem te trappen.
Met voldoende slaap en ontspanning zit je een stuk lekkerder in je vel, je voelt je fitter en bent vrolijker. Je kunt je beter concentreren, makkelijker dingen onthouden, kortom: je hersenen functioneren beter. Je hebt voldoende energie, zodat je productiviteit toeneemt (handig voor je werk). En niet te vergeten is het een oppepper voor je imuunsysteem. Je herstelt sneller van ziekte/blessure als je je vaker ontspannen voelt.

‘Stressgerelateerde ziektes ontstaan voornamelijk doordat we zo vaak een fysiologisch systeem activeren dat geëvolueerd is om te reageren op acute fysieke noodsituaties. Wij schakelen het daarentegen maanden achter elkaar in, wanneer we piekeren over onszelf, collega’s, vergaderingen, targets, enz. ‘

– stressonderzoeker R. Sapolsky –

Van gespannen naar ontspannen

Mindfulness en Yoga blijken effectief te zijn om met stress te leren omgaan, je balans steeds weer terug te vinden. Ken je de door mij ontwikkelde Restorative Yoga methode al? Hierin combineer ik Restorative Yoga met Mindfulness en ruimte creëren op plaatsen waar je lichaam spanning vasthoudt; de kunst van bewust ontspannen. De uitwerking van Restorative Yoga zit al in de naam, namelijk herstellend. Herstellend van stress en stress gerelateerde klachten (bijvoorbeeld hoofd-/rugpijn, hoge bloeddruk). Binnenkort kun je deze zachte, passieve vorm van Yoga in je eigen vertrouwde thuisomgeving doen! Vanaf 22 maart is mijn online programma ‘Van gespannen naar ontspannen’ beschikbaar.
Dit kan je helpen om wat vaker een bewust rustmoment aan jezelf te gunnen en dan ook werkelijk tot ontspanning te komen.

Auteur

Diana heeft al 20 jaar ervaring in het geven van verschillende Yoga lessen.
De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in Restorative Yoga waarin meditatie de rode draad is.

Wekelijkse online
Hatha- en Restorative Yogalessen

blog Yogaflow online lessen

Workshops & retraites

Online programma
Van gespannen naar ontspannen

menu